Tuesday, December 15, 2009

Puding Laici



Puding ni paling senang buat..sedap pun sedap. Memang ramai yang suka puding ni...ala..puding simple jek..tapi kekdang kan..kalau letak lebih sikit buah laici tu kan..orang lebih suka makan laici nyer je..hehehe....puding masih tinggal lagi..tapi laici dah abis...hehehe
Kalau rasa tak nak manis sangat...boleh kurangkan gula..tapi rasanya rasa nyer dah ok..tak manis sangat pun...makan sejuk2...terasa sejuk sampai ke tekak...:)

Ikut pada resepi ni , memang dapat banyak..kalau rasa tak nak banyak..buat setengah adunan resepi pun ok. Puding ni memang lembut macam taufufa, sesuai jugak buat dalam mangkuk dan skop je bila nak makan...


10g agar2 serbuk/1 paket agar2 biasa (28g)
2 liter air
2 cawan gula
2 tin laici (asingkan airnya)
1 tin susu cair

Masakkan agar2 hingga mendidih, masukkan gula, biar mendidih lagi. Tutup air. Kalau gunakan agar2 biasa, tapiskan dulu. Masukkan air laici dan susu cair, kacau rata.
Tuangkan dalam acuan atau mangkuk, sejukkan. Kemudian masukkan dalam fridge. Bila nak hidangkan, letakkan buah laici diatasnyer...