Wednesday, November 4, 2009

Mini Murtabak



Bahan:

12 keping kulit popia
2-3 keping isi ayam
4 ulas bwang merah - di kisar
1cm halia - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 labu bawang besar - dipotong dadu
500g kentang - di potong dadu
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
garam dan gula secukup rasa
6 biji telur (jika suka nak banyak pun tak pe :) )
Minyak untuk memasak

Rebuskan kentang yg di potong dadu tu setengah masak dahulu didalam air mendidih, kemudian toskan.
Panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan masukkan rempah kedua2 rempah kari, biarkan hingga garing. Kemudian masukkan daging/ayam, goreng dan kacau rata hingga ayam masak.
Masukkan bawang besar, kentang, kacau kejap sehingga kentang empuk dan inti agak kering. Angkat dan sejukkan.

Cara membuat murtabak:

Telur dipukul sedikit kemudian dicampurkan dengan inti, kacau hingga sebati.
Buka sekeping kulit popia kemudian letakkan secukupnya inti td dan lipatkan empat segi.
Masak dalam pan dengan sedikit minyak dan balik2 kan sehingga masak.