Friday, November 6, 2009

Spaghetti Spicy Shrimp


Spagetti ni mula makan dulu kat rumah kawan anak buah aku..sedap sgt2..dah sejuk pun tak muak2 makan kalau compare dengan spagetti bolognese tu. Cara nak buat pun senang. Tak susah sangat. Jadi kita pun mintak la resepi...Cuma kalau tak nak pedas, kurangkan cili api je..Kita walaupun makan pasta..mesti nak ada tekak melayu sikit jadi tambah cili api...Jom try buat ye.
Bahan:
Spagetti - direbus hingga lembut
6-8 biji bawang putih
1 biji capsicum merah-dipotong dadu
1 biji capsicum orange- dipotong dadu
1 biji capsicum hijau- dipotong dadu
1/2 kiub pati ayam
I biji lemon
sedikit daun parsley
Sedikit ayam
Sedikit udang
Sedikit sotong
Sedikit cili api-dihiris2
Olive oil
Cara:
Tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan ayam. Masukkan serbuk pati ayam jugak, biarkan hingga ayam setengah masak. Kemudian masukkan 3 jenis capsicum kedalam kuali, kacau rata. Masukkan udang/sotong, biar hingga masak. Bila dah hampir masak, masukkan garam sedikit, cili api yg dihiris dan spagetti. Gaulkan rata. Kemudian taburkan parsley dan lemon. Pas tu rasa lah ok ke tak ok..hehe
Ps:aku suka buat pedas..jd lebihkan cili api..