Wednesday, December 16, 2009



AYAM PERCIK LADA HITAM

BAHAN-BAHAN A :

1 ekor ayam, dipotong 4 bahagian
2 cawan santan dari sebiji kelapa
1 btg serai, diketuk
3 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR :

2 sudu besar lada hitam
5 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang ptuih
5cm halia 2 cm lengkuas
2cm kunyit 3 btg serai

CARA-CARA: 1. Bersihkan ayam. 2. Masukkan semua bahan ke dalam kuali, gaul dan biarkan mendidih. 3. Keluarkan ayam dan panggang di dalam oven. Boleh juga panggang atas arang atau dapur. 4. Lebihan kuah boleh di siram ke atas ayam sepanjang proses membakar. Selebih kuah boleh dimasak terus hingga pekat dan boleh disiram ke atas ayam ketika menghidangnya.