Monday, December 14, 2009

Homemade Baulu







First time sebenarnya buat baulu ni..rasa teringin lak nak makan.


Mungkin sebab dah lama tak makan kuih tradisional ni agaknyer...jd try la buat sendiri. Kalau cakap pasal acuan baulu ni melambak kat umah..cam teror sgt la pulak nak membuat...:)


Jadi kali ni nak try buat Baulu Pandan cam yang famos skrg orang jual2 tu kan...Ni gmbr kat atas ni first try..ok...tp masa keluarkan dari acuan tu..kita fikirkan sebab terlebih hangus..jd nmpk cam garing lak..macam keras sikit....jadi 2nd trip masuk oven tu aku pun buat lah tak nak brown sangat...tp jadi macam tak masak lak kuih ni...kira first time masuk oven je yg cantik nih...yang lain2 semua hampeh..tak brapa jadi sangat sebab cepat sgt keluarkan dari oven. Sebenarnya mmg lah nampak cam garing..tapi esoknyer tu bila kita makan, jadi lembut lak...aduhhh...nyesal yang lain2 tu keluarkan cepat dari oven..huhu...





Lagipun baulu yg first time buat ni manis sikit..jadi aku macam tak puashati la pulak.


Dah fikir nak buat lagi..tapi nak kurangkan gula.








Ni lah hasil kali kedua buat baulu...cantik lagi..puashati sebab semua menjadi..tak de yang terlebih terkurang masak..cantik je..lembut dan sedap...hahah..semua cukup. Lagi pun kali ni buat comey2 je cam orangnyer kan...puashati. Meh la cuba buat sendiri....

p/s: bila bab membakar, pastikan cukup 15minit baru keluarkan.

Baulu Pandan

150g gula kastor

200g tepung gandum )

1 sudu teh serbuk penaik ) diayak

5 biji telur

4 sudu makan coklat rice

3 sudu makan minyak masak

1 sudu teh emulco pandan

1 sudu teh pewarna hijau epal

Pukul telur dan gula hingga putih dan gebu hingga kelajuan tinggi selama lebih kurang 10min. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil kacau rata. Campurkan emulco pandan dan pewarna hijau. Akhir sekali masukkan minyak masak dan digaul sebati.

Sapu acuan dengan minyak masak sedikit, panaskan dulu selama 5minit. Tuangkan adunan kedalam acuan, Bakar pada suhu 180-200c selama 15minit. Setelah masak, cungkin baulu keluar dengan menggunakan lidi. sejukkan.