Monday, November 2, 2009

Lasagne


Bahan:
Kulit Lasagne
Mozerella cheese
White Sauce:
50g butter
2 sudu makan tepung gandum
1 cawan fresh milk
lada hitam
sedikit mozerella cheese
Garam secukup rasa
Panaskan dulu butter hingga cair. Masukkan tepung dan kacau. Kemudian masukkan susu fresh milk, kacau rata. masukkan bahan2 lain..jgn pekat sangat..jgn cair sangat. Kalau pekat tambah susu, kalau cair tambah tepung..itu je.
Meat sauce:
2 labu bawang besar-dipotong dadu
1 biji tomato - di potong dadu
1 paket daging cincang
1 paket tomato puree
1 senduk besar sos tomato
5 sudu makan sos spagetti
Kalau suka boleh letak :
carrot
cendawan
sayur2 lain
Garam
Gula
Tumis bawang hingga wangi, masukkan daging, kacau setengah masak. Masukkan tomato biji. Kacau lg. Masukkan tomato sos, puree dan sos spagetti. Biarkan sekejap. Kalau suka boleh masukkan sayur2. Rasakan garam dan gula. Sos ini jangan terlalu kering. Tutup api.
Penyediaan:
Sediakan loyang, letak lasagne sheet dibawah. Kemudian letakkan meat sauce diatasnyer..dan kemudian white sos. Ulang hingga abis berlapis2, akhir sekali baru letakkan mozerella cheese dan bakar gunakan api atas bawah sehingga cheese keperang2an.
Sedia untuk dihidangkan.