Sunday, December 20, 2009

Mee Rebus



Dah lama nyer tak buat mee rebus. Bukannya apa...yang sebenarnya malas nak buat mee kuning tuh. Kekadang pakai mee spageti kurang sedap. Jadi pagi semalam..buat jugak lah mee kuning dulu..baru buat mee rebus. Alang2 keledek dah ada tu kan...kita pun buat la.

Bahan2:

Rempah kari daging - 1/2 cawan
Daging/ayam - di potong kecil2
Taucu - 3 sudu makan
Air - agak2 (jgn cair sangat kuah)
Ubi keledek - 6 ketul, direbus, dilecekkan
Tomato - 2 biji
kacang tanah - 3 sudu besar
Garam, gula - secukup rasa
Tepung jagung - 3 sudu besar, dibacun dengan air utk pekat kan sikit kuah
Ubi kentang - 2 biji , di potong dadu, digorengkan
Mee Kuning

Pes Rempah:
Bawang merah - 6 biji
Bawang putih - 4 ulas
Halia - 4 cm

Hiasan:

Telur rebus
Tauhu keras
Daun bawang
Taugeh
Cili Hijau
Limau Kasturi
Bawang Goreng

Satukan semua bahan pes rempah dan blender hingga halus.
Panaskan minyak, masukkan pes rempah, rempah kari hingga harum, masukkan ayam atau daging, taucu, air dan keledek, kacau dan didihkan.
Tambah tomato, kacang tanah kemudian rasa kan garam dan gula. Bubuh tepung jagung untuk pekatkan sikit kuah, renehkan sekejap.
Bolehlah dihidangkan.