Sunday, January 10, 2010

Caramel Croissant Pudding


Puding ni sedap dimakan panas2. Sejuk pun ok tapi kalau suam2 tu lg sedap. Caranya beza sikit sebab kita kena buat caramelnya dulu..Aku buat ni pakai butter croissant jadi sedap dan lemak. Laki aku suka makan ni..dia pun puji sedap. Lain kali leh buat lagi...meh la cuba ramai2...


Bahan:-
5 ketul croissant (ikut besar mana croissant tu)
1/2 cawan gula
2 sudu besar air
3/4 cawan whip cream (cair)
2 sudu besar esen vanilla
3/4 cawan susu segar
2 biji telor - dipukul sikit
taburkan dgn kismis kalau suka...

Cara Membuat:-

Panaskan oven ke suhu 175 C.

Koyakkan croissant ataupun potong dua dan masukkan dalam mangkuk pembakar.
Masukkan gula dan air ke dalam periuk dan lenggangkan ia untuk mencairkan gula. Letak atas api medium ke high. Jadikan gula hangus.

Bila gula telah menjadi caramel, angkat periuk dan masukkan whipping cream, diikut dengan susu dan esen vanila. Pukul dengan whisk dan masukkan telor. Kalau agak2 gula caramel tu keras sikit, panaskan balik dalam periuk. Tuangkan campuran ini ke atas croissant tadi. Biarkan ia terendam selama 10 minit.

Bakar dalam oven selama 20 minit hingga kuning keemasan. (Hati-hati jangan sampai roti garing lak!)