Sunday, January 10, 2010

Pudding Caramel



Dah berzaman dah buat pudding caramel ni...Macam2 jenis caramel dah..semuanya berbeza2 resepi. Tapi aku rasa yang ni sedap..tapi pada sapa yg tak nak kena kencing manis tu agak2 la sikit susu pekat tu ek...sebab bila dah sejuk tu kembang ke tekak gak manis nyer tu. Kalau kat resepi tulis 1 tin kecik...kita leh kurangkan la ke 3/4 je...:)

Apa2 pun pudding caramel ni memang sedap...

Bahan:-
6 biji telor
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin kecil air
1 sudu kecil tepung kastad
1 sudu keci esen vanila

Untuk caramel:-
10 sudu besar gula pasir
1/4 cawan air panas
sedikit butter

Cara Menyediakan:-
Lenserkan butter pada loyang 6 x 6 x 3 in. Masak gula hingga benar2 keperangan (*jangan smpai naik bau hangus lak! Nanti pahit..). Tuangkan air panas, kacau dan cepat2 tuang ke dalam loyang. Ketepikan biar gula sejuk dan keras.

Sementara itu, campurkan telor, susu cair, air, esen vanila dan tepung kastad. Blendkan sebati. Tuang perlahan-lahan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi. Kukus atas api selama lebihkurang 30 minit. Sejukkan dalam fridge. Bila benar2 sejuk, larikkan dengan pisau dulu di tepi loyang caramel baru terbalikkan caramel ke dalam bekas yg sesuai, potong dan ngapp!!