Monday, January 11, 2010

Pais Ikan Kembung



Pais ikan ni resepi dari kawan, orang Brunei. Memang sedap. Cara masaknyer pun senang sangat. First time kawan ku, Chef Glo jamu makan pais ni kitaorang semua dah jatuh cinta..hehhe

Walaupun cara masaknya ada ala2 macam sambal tumis ikan jugak, tapi dia berkuah sikit macam asam pedas, tapi tidak lah berlinang kuahnyer macam asam pedas..cuma tambahkan sedikit air aja. First time aku buat ni sejak Chef Glo ajar aku hari tu...tp yang pasti masakan ni senang dan sedap, sapa2 pun leh try buat kalau tak caya.... tapi aku rasa aku nyer ni kurang kuning la...mungkin rempah kunyit aku taruk kurang kot...tapi bila dah menjadi, yang penting rasa nya sama..cuma nak kasi chef glo try.....rasa malu lak....kang dia komplen....hehehehe


Bahan2 nya:

3 ekor ikan kembong sedarhana besar (1/2kg) - di siang/potong
3 senduk nasi blend cili kering
2 sudu teh serbuk kunyit
3 biji bawang merah besar diblend
4 biji bawang putih - blend
2 inci halia - blend
8 biji cili padi di potong2 kecil (klu nak pedas g boleh tambah)
7 keping asam keping/gelugor
3 senduk nasi minyak penumis (agak2 ler minyak tu)
secubit belacan
garam secukup rasa
sedikit ajinomoto (optional)
sedikit gula

Cara2 nya:

Panaskan minyak dalam periuk. Bila sudah panas tumis bawang2/halia/cili yg di blend. Masok kan serbuk kunyit, asam keping/gelugor dan belacan. Bila keluar bau, masokkan ikan kembong..gaul rata2 dan masuk kan semua bahan perasa (garam/ajino/gula). tambah kan sedikit ayer supaya ikan meresap dgn kuah nya. Masak selama 30mins. Kalau hendak di bakar dgn daun pisang boleh juga. Gaul semua bahan dlm bekas dan ganti kan asam keping dgn ayer lemon kira2 2 biji besar. setelah di gaul rata, susun ikan dlm daun pisang dan tuangkan sedikit minyak supaya tidak melekat. Angarkan saja berapa ekor ikan dlm 1 daun pisang - pandai2 lah agak2 ye...hehehehe :)


*copy dari chef glo ~